Projekat: Koncert u mraku – U svetlosti tame

 

Projekat: Koncert u mraku – U svetlosti tame

Nosilac projekta: Udruženje „Inkluzivna mreža“

Partneri: Fakultet muzičke umetnosti i Udruženje slepih i slabovidih Srbije „Beli štap“

Period realizacije: avgust – novembar 2017.

Projekat podržalo Ministarstvo kulture i informisanja RS

Koncert u mraku - plakat 

Cilj projekta je da skrene pažnju na svakodnevne životne izazove sa kojima se susreću slepe i slabovide osobe kao i podizanje svesti zaposlenih u kulturi i umetničke publike o kreiranju sadržaja dostupnih osobama sa invaliditetom.

Radionice „Kako pri susretu sa osobama sa invaliditetom“, imaju zadatak da zaposlene u institucijama kulture edukuju kako da svoje programe učine dostupnijim za sve korisnike kako bi naše društvo bilo zaista inkluzivno u oblasti  kulture i umetnosti.     

Na Panel diskusiji „Do-re MI u kulturi“, pitanjem „Gde smo MI danas u kulturi i umetnosti?“ pokušaćemo da definišemo ko smo to MI i da li u umetnosti postoje - MI i VI; da li stvaraoci savremene umetnosti prilikom kreiranja uzimaju u obzir ko su sve konzumenti njihovih dela i da li su ona dostupna za osobe sa invaliditetom; u kojoj meri su osobe sa invaliditetom konzumenti a u kojoj kreativni stvaraoci u različitim umetničkim oblastima.

Na Koncertu u mraku nastupiće čembalistkinja Olga Petrović, pijanisti Uglješa Brkljaš i Dušan Sretović, mecosopran Nataša Jović Trivić, harfistkinja Gorana Ćurguz i  Kraljevski gudači svetog Đorđa.

Sam koncert će, kao što i naziv kaže, biti održan u potpunom mraku. Na sceni će istovremeno biti umetnici sa i bez invaliditeta. Da li pomoću zvuka možemo da „vidimo“? Još dok smo u majčinom stomaku uz pomoć zvuka ostvarujemo naš prvi kontakt sa spoljnim svetom, a zatim čulo vida preuzima primat u odnosu na sva ostala čula.  Ali, šta je sa našim sugrađanima, kolegama i prijateljima koji ne mogu da vide? Kako izgleda njihova „zvučna slika“?

Pomozite nam da to otkrijemo zajedno 21. oktobra 2017. godine u 20 časova u Kolarčevoj zadužbini na  prvom

„Koncertu u mraku – U svetlosti tame“.

Posetioci koncerta će, ukoliko žele, moći da upotpune doživljaj i na jedno veče „uđu u cipele“ slepe osobe. Na ulazu će ih sačekati volonter, staviti povez preko očiju i odvesti do njihovog mesta u sali.