Израда уџбеника на Брајевом писму за слепу децу у дијаспори

 

Назив пројекта: Израда уџбеника  на Брајевом писму за слепу децу у српским школама у дијаспори

Носилац пројекта: Удружење за подршку инклузији мањинских група „Инклузивна мрежа“

Партнери: АsTeh Centar za asistivne tehnologije, Завод за уџбенике, Београд

Период реализације: август-децембар 2017. године

Пројекат подржала Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова РС

       Циљ пројекта је очување културног и језичког идентитета Срба у дијаспори међу популацијом слепих и слабовидих ученика који похађају српске школе у дијаспори. Очување културног и језичког идентитета није једноставно, нарочито код породица које већ више генерација живе ван матице као и на великој удаљености од ње. Наставни материјали и уџбеници на српском језику су били доступни у електронској форми (издавач: Завод за уџбенике, Београд), а овим пројектом ће они постати доступни и на Брајевом писму.

       Захваљујући томе, слепи и слабовиди ученици који живе ван Србије, моћи ће да се описмене на свом матерњем језику. Овим пројектом ћемо адаптирати и одштампати на Брајевом писму 6 уџбеника из предмета Моја отаџбина и Српски језик за сва три образовна нивоа.  Водећи рачуна о равномерној заступљености на свим свим континентима као и о величини српских заједница, комплети уџбеника биће  послати  у четири српске школе у дијаспори.

         Након адаптације и конверзије уџбеника, поставићемо их на сајт Министарства иностраних послова (исто као и електронске књиге које се тамо већ налазе), као и на нашу дигиталну библиотеку Брајев облак (brajevoblak.locloudhosting.net).

Projekat dijaspora