Пројекат „Читај визуелно“

lexPad

Telenor fondacija

Udruženje „INKLUZIVNA MREŽA“ i  TELENOR FONDACIJA

lexPad

 

Пројекат „Читај визуелно“ настао је у сарадњи са Теленор фондацијом са намером да помогнемо ученицима са дислексијом у савладавању свакодневних наставних активности.  Иако се у последње време о особама које имају дислексију све више говори, о овој тешкоћи у учењу се и даље веома мало зна, а одговарајућа подршка најчешће зависи од добре воље наставника и упорности родитеља.

Током реализације пројекта креирали смо програм за персоналне рачунаре lexPad као помоћно средство у настави помоћу којег ће ученици моћи да прилагоде наставни материјал у формат који им је лакше читљив.

Програм lexPad је креиран као средство у настави помоћу којег ће ученици моћи да модификују наставне материјале у електронском облику у формат који њихов мозак може лакше да декодира. У дефинисању параметара за фонетске знакове послужили су нам резултати стручних истраживања који су нам указали на групе и комбинације слова и бројева који ученици са дислексијом најчешће праве конфузију. Слова из тих група смо дефинисали по величини и боји и омогућили да програм конвертује Wорд и PDF документа, како за латиницу тако и за ћирилицу. Дигитално окружење програма lexPad изгледа као поједностављена  варијанта Notepad-a, те он садржи неколико опција које ће корисницима додатно да олакшају читање и писање, као што опције промене боје папира и истицање реда који се чита.

 

Програм lexPad можете преузети кликом овде
Корисничко упутство за lexPad можете преузети / прегледати овде

Информатор о дислексији као .docx прегледајте или преузмите одавде
Информатор о дислексији као .pdf прегледајте или преузмите одавде