Концерт у мраку на Коларцу

 Неколико Удружења и Факултета музичке уметности, синоћ су у Коларчевој задужбини организовали први концерт у мраку. Повод је завршетак акције којом је за Факултет музичке уметности купљен штампач нота на Брајевом писму. И у публици, и на сцени као извођачи, нашли су се слепи и слабовиди.

На веома емотиван и помало бруталан начин, буквално у светлости таме, свима у пубици указано је које звучне слике прате слепе и слабовиде када долазе на концерт и како уопште доживљавају жива извођења.

Припремила Николета Дојчиновић

"Литературе на Брајевом нема, тако да ја контактирам са библиотекама, обично са библиотеком у Лајпцигу која за мене посебно штампа ноте", каже Олга Петровић, студенткиња чембала у Салцбургу.

У нашој земљи, сем одељења у Земуну за слепе и слабовиде ученике музике, где постоји штампач нота на Брајевом писму, недавно је отворено и истурено одељење у Лазревцу.

"У свету имамо слепе и слабовиде колеге које се баве и дириговањем и музиком, као што имамо и глуве музичаре, и хор глувих итд. Ми просто смо затворена средина још увек и ми морамо својим ангажманом да се активирамо да наше колеге учествују у друштвеном и културном животу Србије равноправно са особама без инвалидитета", каже Наташа Јовић Тривић, председница удружења МОТО.

"Ја себе видим као чембалисту који би давао концерте и као камерног музичара јер имам искуства и са једним и са другим. Да бих наставила да се бавим чембалом и каријером којом желим, потребно ми је мој инструмент, моје чембало које на\алост немам", каже Олга Петровић, студенткиња чембала у Слацбургу..

На концерту буквално у мраку, на моменте, при тражењу седишта, замениле су се улоге слепих и оних који виде. Био је то јединствен догађај који нас је све подстакао на размишљање.

 

Објављено: НЕДЕЉА, 22. ОКТ 2017, 08:22 -> 09:43

ИЗВОР:РТС